Barion Pixel

Süti!

Ahogy a jó munkához is kell a szerszám, úgy a jó webshopnak is kellenek a cookiek, hogy minél jobb
felhasználói élményt nyújtsunk neked. Hogy erről többet tudj meg, olvasd el az ÁSZF-et, az
adatvédelmi és a sütik kezelésére vonatkozó nyilatkozatainkat.

A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.

Minden amit a szilváról tudni érdemes

2022. 09. 07. 09:19:00
Minden amit a szilváról tudni érdemes

A szilva a rózsafélék családjába tartozó csonthéjas gyümölcs. Amikor erről a gyümölcsről beszélünk szinte mindenkinek  a liláskék viaszos héjú fajták jutnak az eszükbe, pedig a szilvának vannak éretten is zöldes, pirosas, sárgás változatai is. Ízben és gyümölcs formában is mindenki megtalálhatja a saját ízlésének a legjobban tetsző fajtákat, hiszen közel kétezer fajtája ismert ennek a közkedvelt gyümölcsnek. Azért mondjuk hogy közkedvelt, mivel árudánkban is ha valaki otthoni gyümölcsöskert kialakításában gondolkodik biztos, hogy két- három szilva fajta biztosan bekerül a fák közzé. A választás soha nem könnyű, mivel az őszi ültetési szezonban általában  15-20 féle szilva fajta közül választhatnak vásárlóink.

A gyümölcsök formáját tekintve választhatunk hosszúkás, tojás alakú vagy gömbölyű fajták között. Magvaváló vagy nem magvaváló voltuk, valamint érési idejük szerint is megkülönböztetjük a szilvákat. Hazánkban kapható szilvafajták sokszínűsége miatt az érési szezon júliustól egészen októberig tart.

Magyarországon az átlagos szilva fogyasztás évi hat-hét kilógramm. Ha azt nézzük, hogy egy kifejlett szilvafa átlagos termésmennyisége 40-50 kg akkor ez 7-8 ember éves fogyasztását fedezheti.

A szilva szedésekor, illetve vásárlásakor érdemes figyelni a következőkre. Az érett szilvát mindig fehéres, halványkékes hamvasságot adó viaszréteg fedi, amely védi a kiszáradástól és egyben a frissesség garanciája. A kellően érett gyümölcs héja keményebb vagy puhább de minden esetben feszes, fényes, élénk színű.

Azt hogy melyik fajtát válasszuk nagyban befolyásolja a felhasználási cél. A nagyobb gömbölyű fajtákat általában friss fogyasztásra vesszük, a kisebb aromás fajtákat használjuk szilvás gombócba, süteményekbe.

A szilva felhasználási formái szinte végtelenek, és csak a képzeletünk szabhat határt neki. Bizonyos fajták csak frissen nyersen nyújtanak élvezhető élményt, de ha belegondolunk, hogy egy őszi gyümölcsös tál elképzelhetetlen a gyönyörű kék szilvák nélkül. A szilva szedés után hajlamos az utóérésre, így ha van rá lehetőségünk inkább hűtve tároljuk fogyasztásig.

A teljesség igénye nélkül felsorolunk néhány további felhasználási módot. Kissé megfőzve finom kompót készíthető belőle. A szilva kerülhet süteményekbe, rétesekbe, pitékbe. Aszalással, mélyhűtéssel sokáig felhasználható marad. Szilva szezonban egyszer minimum érdemes szilvás gombócot készíteni. Az egyik legismertebb tartósító szer nélküli felhasználási módja a lekvár készítés, melynek megyénkben nagy hagyományai vannak. Erre a legalkalmasabb a kissé fonnyadó puha gyümölcs. Az otthoni aszalással már nem sokan bíbelődnek, de a piacokon, bevásárló központokban könnyen beszerezhető ez az ízletes csemege. Fogyasztására viszont figyeljünk, mivel a nyers szilva 100 grammja mindössze 46 kalóriát tartalmat, ezzel szemben az aszalt szilva igazi cukorbomba.

A szilva sós ételek, sült húsok mellé tálalva vagy velük együtt sütve is nagyon ízletes, nem is beszélve a baconba csomagolt aszalt szilváról, amely kiváló előétel.     

Végül pedig nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a szilvapálinkát sem.

Végül ugyancsak a teljesség igénye nélkül felsorolnák néhány dolgot, hogy miért is érdemes szilvát fogyasztanunk.

·         szuper vitamin és ásványi anyag forrás

·         segíti az emésztőrendszer működését

·         jó szomjoltó

·         étvágyfokozó

·         serkenti az idegrendszert

·         védi a szív- és érrendszert

·         koleszterin szintet stabilizálja

·         csökkenti a diabétesz kockázatás

·         magas antioxidáns tartalmú

·         remek vízhajtó

·         diétához is kiváló

·         segít kotrollálni a vérnyomást

·         javítja a csontos egészségét

·         jó a szemnek

 

Ha érdeknek más kertészeti és barkács témák, a további bejegyzéseket itt találod! 

Amennyiben tetszett a cikk, és meggyőztek a fent felsorolt tények, kérlek, nyomj egy Tetszik-et és oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal!